single-blog-img

سیر تا پیاز توربین دندانپزشکی

توربین‌ های دندانپزشکی ابزارهای بسیار حساسی هستند که جهت برداشتن پوسیدگی‌های دندان، ایجاد برش و یا تراش در دندان مورد استفاده دندانپزشکان قرار می‌گیرند. جالب‌ترین موضوع درمورد این تجهیزات، عدم نیاز به موتور است؛ در واقع توربین‌ها نیازی به موتور نداشته و براساس رفت و آمد هوا کارتریج آن‌ها به حرکت درمی‌آید. در ادامه قصد داریم شما را با انواع توربین‌ دندانپزشکی، بخش‌های مختلف توربین‌ها و راه‌هایی برای افزایش طول عمر آن‌ها آشنا کنیم؛ همراه ما باشید!

 اهمیت توربین در یونیت دندانپزشکی

می‌دانیم که با پیشرفت علم دندانپزشکی و تجهیزاتی که در اختیار دندانپزشکان قرار می‌گیرد، کشیدن دندان‌ها به دلیل پوسیدگی کاملا منسوخ شده است. در گذشته دندانپزشکان از طرفی با کمبود دارو و از طرف دیگر با کمبود امکاناتی که داشتند، مجبور به درمان‌های گیاهی یا کشیدن دندان‌های پوسیده می‌شدند. امروزه کشیدن دندان آخرین انتخاب یک دندانپزشک است. توربین‌ها در این قدم، سهم بزرگی داشته‌اند، دندانپزشک توسط توربین قسمت پوسیده دندان را برش داده و با مواد مخصوص ترمیم می‌کند. این تجهیزات با استفاده از شلنگ‌های آب و هوایی که دارند، کار دندانپزشک را آسان‌تر کرده و امکان تنظیم توسط پدال را به او می‌دهند.

توربین‌ها از جمله مهم‌ترین ابزارهای چرخنده دندانپزشکی هستند که با سرعت زیاد چرخیده و اساسی‌ترین نقش در ترمیم دندان‌های پوسیده را برعهده می‌گیرند.

قسمت‌های مختلف توربین دندانپزشکی

مهم‌ترین بخش تمامی توربین‌ها، هد یا کارتریج توربین است که براساس ساختار به دو نوع بلبرینگی و ایربرینگی تقسیم می‌شوند. درحالت کلی می‌توان گفت، کیفیت کارتریج‌های بلبرینگی از کارتریج‌های ایربرینگی بهتر است.

توربین‌هایی با کارتریج بلبرینگی از سه قسمت مختلف، پروانه، محور و سه نظام تشکیل شده است. می‌توان گفت، پروانه و محور در تمام توربین‌ها یکسان و سه نظام وابسته به نوع توربین‌ دندانپزشکی متفاوت است. در اطراف پروانه، فرز و دو بلبرینگ تعبیه شده است که باعث بالا رفتن سرعت چرخش پروانه می‌شود. در کارتریج‌های ایربرینگی نیز در اطراف پروانه، از دو بوش استفاده می‌شود که با وجود اصطکاک کمتر، نسبت به کارتریج بلبرینگی به فشار هوای زیادی نیازمند است.

سه نظام موجود در ساختار توربین دندانپزشکی، براساس نوع توربین ممکن است سه نظام فشاری، سه نظام آچاری و سه نظام فشاری توسط فرز باشند.

علاوه بر قسمت‌هایی که گفته شد، توربین‌ها دارای دو فشارشکن نیز می‌باشند تا دندانپزشک به سادگی بتواند فشار هوای موردنیاز را کنترل کند. همان‌طور که گفته شد، توربین‌ها برای کار کردن نیازی به موتور ندارند و به دو کابل آب و هوا متصل می‌شوند که نیروی لازم برای راه‌اندازی توسط آنها تامین می‌شود.

توربین‌های دندانپزشکی را از نظر نوع پدال‌ها نیز می‌توان به دو دسته پدال‌ها برقی و پدال‌های پنوماتیک تقسیم‌بندی کرد. پدال‌های پنوماتیک برای به چرخش درآوردن کارتریج از هوای فشرده استفاده می‌کنند.

پدال‌های برقی گفته شده از بدنه پدال که در واقع تمام قسمت‌های پدال در آن قرار می‌گیرد، اهرم کنترل پدال که توسط پتانسیومتر جهت افزایش یا کاهش سرعت توربین‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد و  اهرم کلید اسپری آب که قطع و وصل اسپری آب اینسترومنت‌ها را توسط میکروسوییچ‌ها انجام می‌دهد، تشکیل شده است.

همانطور که گفته شد پدال پنوماتیک با سیستم هوای فشرده کار می‌کند و شامل قسمت‌های زیر است: شیر هوا که برای قطع و وصل هوا تعبیه شده است، اهرم پدال که جهت قطع و وصل جریان بکار گذاشته شده است و لوله‌های ورود و خروج هوا که برای کنترل جریان هوا کاربرد دارند. از طرف دیگر باید توجه داشت که در یونیت‌ها از هوای کاملا خشک استفاده می‌شود زیرا رطوبت باعث از کار افتادن شیر هوا شده و علاوه بر آن موجب فرسودگی قطعات یونیت‌ها می‌شود.

مشکلات احتمالی توربین دندانپزشکی و عیب‌یابی آن‌ها

توربین دندانپزشکی نیز مانند هر ابزار و تجهیزات دیگری در صورت استفاده نادرست و طولانی‌مدت ممکن است اختلالاتی در عملکرد آن به وجود آید. البته گاهی اوقات دلیل خرابی توربین‌ها ممکن است از نامرغوب بودن کیفیت و ساخت آن باشد. در ادامه قصد داریم شایع‌ترین خرابی‌های توربین دندانپزشکی و نحوه عیب‌یابی آن را بررسی کنیم.

می‌دانیم که توربین‌ها از قطعات متنوعی مانند واشر، O-ring، اسلینگر، شفت، پروانه، اسپیندل و … تشکیل شده است. آسیب یا اختلال هریک از این اجزا کارکرد توربین را به شدت تحت‌تاثیر قرار می‌دهد.

می‌دانید که توربین‌های دندانپزشکی ابزارهای حساسی هستند که براساس فشار آب و هوا کار می‌کنند، بدیهی است که فشار گفته شده عامل اصلی برخی آسیب‌ها و مشکلات خواهدشد. یکی از شایع‌ترین اعتراضات دندانپزشکان از توربین‌ها، از کار افتادن ناگهانی آن‌ها حین تراش دادن دندان است. این اتفاق ممکن است به دلیل عملکرد نادرست شفت باشد که در این صورت در اسرع وقت شفت باید تعویض گردد و یا ممکن است به دلیل گیر کردن توربین به شفت اتفاق بیافتد. درصورتی که هیچ‌کدام از این موارد دلیل از کار افتادن توربین نبود، باید سوراخ‌های توربین را بررسی کرد. گاهی گرفتگی سوراخ‌ها مانع از رسیدن آب و هوا شده و عملکرد دستگاه را متوقف می‌کند.

درصورتی که هیچ‌یک از موارد گفته شده دلیل از کار افتادن توربین نبود، توصیه می‌کنیم واشرهای پایین دستگاه را بررسی کنید. بریدگی واشر یکی از علائمی است که سبب اختلال در عملکرد توربین و در نهایت منجر به قطعی ناگهانی آن می‌شود.

دلیل صداهای عجیب و غریب توربین چیست؟

یکی دیگر از مشکلاتی که هنگام کار با توربین اتفاق می‌افتد، صداهای نامتعارف و عجیب و غریبی است که از توربین به گوش می‌رسد. این اتفاق ممکن است به دلیل وجود ایراد و خرابی در بلبرینگ‌ها باشد. توصیه می‌شود در این صورت، هر دو بلبرینگ پروانه را عوض کنید تا از تکرار این مساله جلوگیری شود.

افزایش طول عمر توربین دندانپزشکی با چند روش ساده

یکی از اصلی‌ترین دغدغه‌های پس از خرید توربین‌ها و به طور کلی تمامی ابزارها و تجهیزات دندانپزشکی، به دلیل قیمت بالا، نحوه نگهداری و افزایش طول عمر آن‌هاست. اولین نکته‌ای که باید همیشه رعایت کنید، تنظیم فشار توربین است. فشار بیشتر، به معنی افزایش قدرت دستگاه نیست؛ باید فشار دستگاه را براساس دفترچه راهنمای توربین تنظیم کنید. معمولا فشار مناسب برای توربین دندانپزشکی 2/3 بار می‌باشد.

اسپری روغن

یکی از اساسی‌ترین سوالاتی که مطرح می‌شود این است که اسپری روغن توربین به چه دردی می‌خورد؟ در حقیقت اسپری روغن توربین دندانپزشکی به شما کمک می‌کند تا دستگاه به دلیل گرمای ناشی از گردش بالا خشک نشود. خشک شدن باعث اصطکاک بالا و آسیب رسیدن به قسمت‌های دیگر توربین می‌شود. روغن‌کاری شفت توربین نیز باعث می‌شود تا حرکت‌های پیستونی بهتر انجام شده و دستگاه عملکرد بهتری داشته باشد. به طور کلی می‌توان گفت، روغن‌کاری باعث روان شدن دستگاه‌ها می‌شود؛ البته در نظر داشته باشید که روغن‌کاری بیش از حد نیز باعث آسیب‌رسانی به دستگاه‌ها میشود.

انتخاب فرز مناسب برای توربین

می‌دانید که فرزها مته‌های پرسر و صدایی هستند که برای جراحی دندان و جدا کردن پوسیدگی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. هنگام انتخاب فرزها دقت کنید که فرزهای مستهلک به دلیل عملکرد پایین، فشار بیشتری به توربین وارد می‌کنند که در نهایت موجب شکستن دستگاه می‌شود.

چک کردن محل قرارگیری اجزای توربین

یکی از  مهم‌ترین عوامل در افزایش طول عمر دستگاه، نحوه قرارگیری اجزای توربین است. عدم قرارگیری صحیح فرز و دیگر قسمت‌های دستگاه، باعث ایجاد اختلال در عملکرد و وارد آمدن خسارات زیادی به توربین می‌شود.

ضدعفونی کردن توربین با استفاده از اتوکلا دندانپزشکی

ضدعفونی توربین از جمله موارد بسیار مهمی است که باید توجه ویژه‌ای به آن داشت. ضدعفونی این دستگاه‌ها باید با استفاده از اتوکلا دندانپزشکی انجام شود؛ زیرا سایر روش‌های ضدعفونی باعث آسیب رسیدن به کارتریج توربین خواهدشد. البته لازم به توضیح است که قبل از استریل کردن، دستگاه را به طور کامل و اصولی روغن‌کاری کنید.

دقت بالا هنگام استفاده از توربین دندانپزشکی

یکی از حساس‌ترین قسمت‌های توربین دندانپزشکی بخش هد یا سر توربین می‌باشد. این قسمت از توربین‌ها در برابر ضربه بسیار آسیب‌پذریند؛ بنابراین هنگام استفاده از دستگاه نهایت دقت و حساسیت را به خرج دهید و از وارد آمدن هرگونه ضربه فیزیکی به توربین جلوگیری کنید.

تمیز کردن کمپرسور به صورت دوره‌ای

آخرین روشی که برای افزایش طول عمر توربین دندانپزشکی باید انجام دهید، کمپرسور هوا به صورت مرتب و هفتگی است. هوای خشک و تمیز باعث افزایش طول عمر دستگاه‌ها خواهندشد. رطوبت سبب می‌شود اجزای دستگاه دچار آسیب‌های بسیار جدی شوند.

سخن آخر

همان‌طور که مشاهده کردید در این مقاله به معرفی توربین دندانپزشکی و راه‌های افزایش طول عمر و نگهداری از آن پرداختیم. در کنار تمامی موارد گفته شده، اساسی‌ترین راه برای بهره‌گیری از یک توربین باکیفیت با طول عمر بالا، خرید از برندهای معتبر است. تجهیزات دندانپزشکی لطیفی با سال‌ها تجربه در زمینه واردات و فروش برندهای معتبر جهانی، آماده ارائه خدمات و مشاوره به شما عزیزان است.

This Post Havent Any Comment

دیدگاه