ایمپلنت دندانی؛ همه چیز درباره روش تخصصی کاشت دائمی دندان
- 9 آبان 1400
- 0 نظر ثبت شده
- زمان مطالعه: 4 دقیقه
تصور کنید یکی از دندانهای جلوییتان را از دست دادهاید؛ با این حال حضور در جمع، خندیدن و حتی صحبت کردن ممکن است کمی برایتان سخت باشد. در دورانی که همه به سفیدی، تمیزی و سلامت دندانهای خود اهمیت میدهند، شاید جای خالی یک دندان بیشتر از گذشته به چشم بیاید. ایمپلنت دندانی یکی از رایجترین راههای درمان این عارضه و به نوعی جایگزینی دندانهای از دست رفته است.
در گذشته رایجترین راه جایگزینی دندانهای از دست رفته، استفاده از دندان مصنوعی بود. دندانهای مصنوعی با وجود اینکه ظاهر مطلوبی دارند اما در بسیاری از موارد سبب بروز برخی مشکلات میشوند؛ برای مثال خوردن برخی غذاها با دندان مصنوعی بسیار سخت و حتی غیرممکن است.
همانطور که از ابتدای مقاله متوجه شدهاید در این مطلب قصد داریم شما را با ایمپلنت دندانی آشنا کرده و درباره موارد بسیار مهمی که ممکن است در طول درمان به دردتان بخورد صحبت میکنیم. قبل از اینکه به بررسی تخصصی این عملیات بپردازیم بهتر است بگوییم اگر شما به عنوان یک بیمار که نیاز به درمان از طریق ایمپلنت دارد همراه ما هستید، کسب اطلاعات از روند این پروسه باعث میشود استرستان کمتر شده و وقتی روی یونیت دراز کشیدهاید بدانید که چه اتفاقاتی در حال افتادن است. یا اگر به عنوان یک دندانپزشک تازهکار میخواهید به سادهترین شکل ممکن پروسه ایمپلنت را بدانید؛ در ادامه این مطلب به بررسی تمام مراحل اساسی خواهیم پرداخت.
ایمپلنت دندانی چیست و چگونه انجام میشود؟
کوتاهترین تعریفی که میتوان از ایمپلنت داشت این است که ” ایمپلنت، یک دندان مصنوعی دائمی جهت جایگزینی به جای دندان از دست رفته است که دقیقا مانند دندان طبیعی عمل میکند.” همانطور که گفته شد، در گذشته مردم از پروتزهای متحرک یا به اصطلاح از دندانهای مصنوعی برای پر کردن جای خالی دندانهایشان استفاده میکردند، مشکل اساسی این نوع از پروتزها علاوه بر سختی نگهداری آن، این بود که با تحلیل به مرور استخوانها دندانهای پروتزی هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن لق و جابهجا میشدند.
امروزه استفاده از ایمپلنتهای ثابت به کلی این مشکلات را مرتفع کرده و افراد احساس راحتی بیشتری با این دندانها دارند. از طرف دیگر ایمپلنت دندانی مانع از تحلیل استخوان فک شده و مانند دندان مصنوعی نیازی به بیرون آوردن ندارند. در جراحی ایمپلنت، پایههای فلزی مانند پیچ جای ریشه دندان را گرفته و روکشهای دندانی جایگزین دندان از دست رفته خواهندشد. نحوه انجام این عملیات وابستگی کامل به استخوان فک و نوع کاشت دارد.
ایمپلنت دندانی از جنس تیتانیوم خالص ساخته میشود که با بدن انسان سازگاری کامل دارد. شکل ایمپلنت به صورت یک میله باریک است که در استخوان فک کاشته میشود. جراحی ایمپلنت نسبت به نوع استخوان فک و جراحی که انجام میشود، ممکن است دوره نقاهتی 5 تا 8 ماهه داشته باشد. ایمپلنتی که پس از اتمام دوره نقاهت مشاهده میکنیم، شامل سه قسمت؛ پایه فلزی به شکل پیچ از جنس تیتانیوم، اباتمنت (Abutment) که اتصال دهنده پیچ به قسمت سوم است و تاج دندان که در معرض دید قرار میگیرد، میباشد. قسمت تاج دندان که دقیقا به شکل دندان است معمولا از جنس سرامیک یا پرسلن ساخته میشود.
مزایای ایمپلنت کردن دندان چیست؟
مردمی که برای درمان و جایگزینی دندانهای از دست رفتهشان به کلینیکهای دندانپزشکی مراجعه میکنند، دوست دارند در قبال هزینههای نسبتا بالایی که تقبل خواهند کرد یک خروجی مناسب و با دوام داشته باشند. همین مساله باعث شده است که ایمپلنت دندانی بین مردم و دندانپزشکان به محبوبترین روش برای جایگزینی دندانها تبدیل شود. ظاهر و عملکرد بسیار نزدیک به دندان طبیعی، طول عمر بالا و عوارض بسیار کم ایمپلنت دندانی سبب شده است که امروزه درصد بسیار کمی از مردم روشهای سابق را برای پر کردن جای خالی دندانشان انتخاب کنند.
طبق تحقیقات انجام گرفته در آکادمی دندانپزشکی ایمپلنت آمریکا (AAID)، میانگین عمر یک پل، درمانی که قبل از ایمپلنت برای دندانهای از دست رفته انجام میشود، چیزی حدود 5 تا 10 سال است. از طرف دیگر پلها و انواع پروتزهای دیگر، به میزان 30 درصد احتمال خرابی دارند. این در حالی است که ایمپلنت دندانی در صورت رعایت دستورالعملهای مراقبتی قادر است تا 30 سال نیز دوام آوره و به عنوان یک درمان دائمی شناخته شود.
البته مانند همه درمانهای دندانپزشکی، ماندگاری و دوام ایمپلنت نیز علاوه بر این که به نوع نگهداری بیمار، یعنی رعایت بهداشت دهان و دندان و مراجعه مرتب به متخصص ایمپلنت و دندانپزشک، به تخصص دندانپزشک و کیفیت ایمپلنت استفاده شده نیز دارد.
فرآیند ایمپلنت چگونه است؟
همانطور که از ابتدای مقاله سعی در توضیح آن داریم، ایمپلنت دندان چیزی بیشتر از چسباندن روکشها و پروتزهای موقت است؛ به همین دلیل باید این کار توسط دندانپزشک و متخصص ایمپلنت انجام بگیرد. ایمپلنت دندانی روش رایجی در حوزه جراحیهای دندان است. این فرآیند طی مراحل خاصی انجام میشود که در عده زیادی از مردم مراحل یکسان است. در صورتی که فردی نیاز به پیوند استخوان و یا لیفت سینوس داشته باشد، مراحل ایمپلنت دستخوش تغییرات اندکی خواهندشد؛ اما در حالت کلی میتوان مراحل ایمپلنت را به شکل زیر خلاصه کرد:
- معاینه دهان و دندانها و تعیین نوع و تعداد ایمپلنت
- برآورد هزینه کلی و جزئی
- کشیدن دندان (درصورت نیاز و به صلاحدید دندانپزشک)
- جراحی استخوان فک و نصب پایه یا پیچ ایمپلنت
- پیشگیری از وارد شدن مواد غذایی به زیر ایمپلنت توسط طراحی چاهک لثهای
- انتخاب رنگ
- قالبگیری
- انجام عملیات جانبی مانند طراحی لبخند، ارتفاع دندان، موقعیت لبه دندانها و…
- ارسال قالب به لابراتوار
- چسباندن نهایی ایمپلنت
روند کاشت دندان چگونه است و چقدر طول میکشد؟
عدهای از بیماران میپرسند که چقدر طول میکشد تا جای خالی دندانشان توسط ایمپلنت به صورت کامل پر شده و ظاهر مطلوب داشته باشد. پاسخ این سوال کاملا وابسته به زمان مراجعه، نوع استخوان فک بیمار و انتخاب نحوه ایمپلنت توسط دندانپزشک است. اگر بلافاصله پس از دست دادن دندان اقدام به ایمپلنت نمایید، دوران نقاهت و فرآیند درمانتان بسیار کوتاهتر و هزینه شما نیز بسیار کمتر خواهدبود.
فرآیند ایمپلنت دندان در واقع یک پروسه 3 فازی است که هرکدام از این فازها ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد. در حالت کلی دوره درمان کامل ایمپلنت را بین 5 تا 8 ماه میدانند. البته افرادی که برای ایمپلنت کل دهان مراجعه میکنند، دوره درمانی طولانیتری در انتظارشان خواهدبود.
پس از اینکه عملیات انجام شد معمولا مدتی باید منتظر ماند تا ایمپلنت به استحکام کافی رسیده و استخوان اطراف آن را بگیرد. این مدت زمان در فک پایین معمولا سه تا چهار ماه و در فک بالا چهار الی شش ماه خواهدبود.
یکی از اساسیترین عواملی که در زمان ایمپلنت موثر است تراکم استخوانی در فرد است. افرادی که تراکم مناسب دارند، میتوانند از ایمپلنت فوری استفاده کنند؛ این در حالی است که افراد نیازمند پیوند استخوان باید پروسهای 7 تا 8 ماهه را متحمل شوند.
ارزیابی
این فاز از ایمپلنت دندانی ممکن است شامل چندین مرحله از کشیدن دندان گرفته تا پیوند استخوان شود. ابتدا سیتیاسکن انجام شده و دندانپزشک ساختار استخوان در محل کاشت را برررسی میکند. درصورتی که نیازی به پیوند استخوان وجود نداشته باشد میتوان وارد فاز دو ایمپلنت شد.
افرادی که بلافاصله بعد از بین رفتن دندان اقدام به ایمپلنت نکرده و مدت طولانی صبر میکنند، نیازمند پیوند استخوان خواهند بود. پس از اینکه دندان از بین رفت، سرعت تحلیل استخوان نسبت به قبل دو برابر بیشتر شده و استخوان به سرعت از بین خواهد رفت. بنابراین اگر دندان خود را از دست دادهاید، بهتر است برای اینکه هم هزینه و هم مدت زمان درمان را کاهش دهید خیلی زود به متخصص ایمپلنت مراجعه کنید.
قرار دادن پایه ایمپلنت
پس از انجام سیتیاسکن، پایه اصلی ایمپلنت در استخوان قرار گرفته و مدتی برای بهبود در نظر گرفته میشود. قرار دادن پیچ فلزی ایمپلنت در استخوان فک ممکن است حدود دو ساعت طول بکشد، این در حالی است که زمان بهبودی نسبت به افراد مختلف ممکن است 3 تا 6 ماه به طول بیانجامد. در این مدت ایمپلنت آلیاژ تیتانیوم در بدن التیام یافته و با بافت استخوان ادغام میشود. این مرحله که به عنوان پیوند ایمپلنت با استخوان شناخته میشود، مهمترین مرحله فرآیند ایمپلنت است. موفقیت در این مرحله نشان دهنده موفقیت در کل پروسه ایمپلنت است.
قرار دادن تاج ایمپلنت
در مرحله آخر یک دندان مصنوعی که به تاج ایمپلنت معروف است روی پایه قرار میگیرد. این تاج باید به گونهای طراحی شود که فرم، لبه، رنگ، شکل و ارتفاع آن با دندانهای دیگر متناسب باشد. پس از اتمام این سه فاز، کار دندانپزشک با بیمار تمام شده است و حالا نوبت بیمار است که با مراقبت صحیح و اصولی و همچنین رعایت بهداشت دندان و دهان به طول عمر این فرآیند کمک کند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی ایمپلنت دندانی، نحوه انجام آن و مزایای این روش نسبت به روشهای سنتی جایگزینی دندانهای پرداختیم. همانطور که گفته شد، طول عمر ایمپلنت وابستگی کاملی به تخصص دندانپزشک، نحوه نگهداری بیمار و مواد و تجهیزات استفاده شده دارد. تجهیزات دندانپزشکی لطیفی با سالها تجربه در زمینه فروش انواع برندهای معتبر سرتاسر جهان، آماده ارائه مشاوره رایگان و خدمات به دندانپزشکان عزیز است. سوالاتتان را از طریق راههای ارتباطی موجود در وبسایت با ما درمیان بگذارید.