هر آنچه باید درباره لایت کیور دندانپزشکی و اشعه آبی آن بدانید!
- 10 آبان 1400
- 0 نظر ثبت شده
- زمان مطالعه: 3 دقیقه
بسیاری از مراجعین دندانپزشکی از ما درباره اشعه آبی که به سمت دندانهایشان گرفته میشود، میپرسند و حتی عدهای، از اشعههای این دستگاه ابراز نگرانی میکنند. برخی از بیماران این اشعه را با اشعه لیزر اشتباه میگیرند و دغدغه مضرات این اشعه را دارند. در این مقاله قصد داریم شما را با لایت کیور دندانپزشکی و پرتوی آبی این دستگاه آشنا کنیم؛ برای رفع تمام نگرانیهایتان همراه ما باشید.
مراجعه به دندانپزشک و مواجه شدن با حجم عظیمی از تجهیزات گوناگون به خودی خود استرسزاست؛ حال اگر صحبت از اشعههای روی دندان باشد این استرس دوچندان میشود. همه ما روزانه در معرض هزاران پرتو و اشعه مضر قرار میگیریم، بنابراین طبیعی است که بخواهیم قرار گرفتن در معرض این اشعهها را به حداقل برسانیم.
سیر تا پیاز اشعه آبی لایت کیور دندانپزشکی
میدانید که بیشتر اشعههای مضر، در محدوده نوری مرئی قرار نمیگیرند؛ به همین دلیل خیالتان از بابت نور لایت کیورهای دندانپزشکی آسوده باشد. پرتو آبی رنگی که در دندانپزشکی استفاده میشود، در محدوده نور مرئی قرار داشته و به هیچعنوان نور مضری برای بیمار ندارد. به همین علت به صراحت میتوان گفت تابش این اشعه روی دندانهای شما تاثیر نامطلوبی نخواهد گذاشت. تنها اثر نامطلوب لایت کیور و اشعه آن میتواند هنگام تماشا کردن طولانی مدت اشعه روی چشمها پدیدار شود. البته جهت پرتو به سمت داخل دهان میباشد و چشم بیمار به هیچعنوان در معرض مستقیم این اشعه قرار نخواهد گرفت.
مضرات این پرتو مانند قرار گرفتن طولانی مدت در برابر تابش آفتاب است که باعث بیماری آب مروارید چشم میشود. دندانپزشک و دستیار او که مجبورند برای مدت طولانی به محل تابش اشعه لایت کیور نگاه کنند، بیشتر در معرض این خطر و ابتلا به آب مروارید قرار دارند. به همین دلیل آنها بهتر است از حفاظهای نارنجی رنگی استفاده کنند تا از آسیب رسیدن به چشمهایشان جلوگیری شود.
کاربرد اشعه آبی لایت کیور در دندانپزشکی
با استفاده گسترده از انواع کامپوزیتها به جای آمالگام، لایت کیور دندانپزشکی به یکی از مهمترین تجهیزات مطب دندانپزشکان تبدیل شده است. پر کردن پوسیدگیهای دندان با استفاده از کامپوزیتهای خمیری و نرم مستلزم دستگاهی برای سخت کردن مواد میباشد؛ لایت کیور در واقع وظیفه سخت کردن مواد نرم ترمیمی را برعهده دارد.
گفتیم که کامپوزیتها به دلیل سهولت کار دندانپزشکان و پر کردن حفرههای دندان به صورت خمیری ساخته میشود؛ اما نام دیگر این مواد، کامپوزیت نوری است که به هنگام رسیدن نور خاص به آنها سفت شده و به پلیمر محکم تبدیل میشوند. خمیری بودن کامپوزیت به خوبی این امکان را به دندانپزشک میدهد تا مواد را به سادگی در حفرههای دندان جای داده و به شکل دلخواه و مناسب دهان و دندانها فرم دهد.
البته در نظر داشته باشید که عمق نور لایت کیور تنها دو میلیمتر است و دندانپزشک هنگام کار با کامپوزیت باید به صورت لایه لایه این کار را انجام دهد. یعنی زمانی که لایهای حدود دو میلیمتر روی دندان قرار داد باید به مدت 20 تا 30 ثانیه از لایت کیور دندانپزشکی استفاده کند تا لایه سفت شده و سپس لایه دوم را قرار دهد. این فرآیند تا سفت شدن تمامی لایهها و رسیدن دندان به فرم دلخواه ادامه خواهد یافت.
به عبارت کلیتر میتوان گفت پلیمریزه شدن مواد استفاده شده در دندانپزشکی وظیفه لایت کیور است. تابش این اشعه باعث انجامگیری واکنشهای شمیایی خاصی شده و ماده ترمیمی را سفت میکند. البته این فرآیند ممکن است کمی طولانیتر از مدتزمان حضور شما در مطب دندانپزشکی باشد، پس از استفاده از لایت کیور احتمالا پزشک از شما بخواهد که برای مدتی معین از غذا خوردن خودداری کنید.
انواع لایت کیورهایی که در دندانپزشکی استفاده میشود!
حال که با کاربرد و اهمیت لایت کیور در دندانپزشکی آشنا شدیم نوبت به بررسی دستهبندی این نوع از دستگاهها میرسد. لایت کیورها را میتوان در دو نوع هالوژنی و LED در بازار یافت که نوع LED آن امروزه استفاده بیشتری بین دندانپزشکان دارد.
همانطور که گفته شد، دو نوع لامپ برای دستگاههای لایت کیور مورد استفاده قرار میگیرد که یکی از آنها لامپ هالوژنیک تنگستن QTH و دیگری دیود نشر دهنده نور یا همان LED است. اصلیترین تفاوت این دو نوع لایت کیور در طول عمر دستگاه و بازه طول موجی است که روی دندان منتشر میکنند. لامپهای هالوژنیک، کارشان را در بازه گسترده 400 تا 500 نانومتر انجام میدهند، این در حالی است که LEDها دارای یک طول موج بسیار کوچک مانند 400 تا 410 نانومتر هستند.
از طرف دیگر انرژی مصرف شده و گرمای تولید شده توسط لامپهای هالوژنی بسیار بیشتر از لامپهای LED است. از سال 2014، به دلایل زیست محیطی و آسیبهایی که هالوژنها به وجود میآوردند استفاده از این نوع لامپها در لایت کیور دندانپزشکی منسوخ شده و تمامی دندانپزشکان به استفاده از لایت کیورهای LED روی آوردهاند. به دلیل استقبال گسترده دندانپزشکان از این نوع لایت کیورها، شرکتهای تولید تجهیزات دندانپزشکی، با ایجاد تغییراتی در طول موج توانستند نوری بدون رادیکالهای آزاد (Free Radical) و سرطانزایی، اما با ویژگیهای نور فرابنفش در این دستگاهها تعبیه کنند.
اجزای داخلی لایت کیور دندانپزشکی
- برد الکترونیکی جهت کنترل جریان پرتو
- ترانس تبدیل ولتاژ
- کابل یا شیلنگ هدایت نور
- هندپس
- رفلکتور
- کلیدهای روشن و خاموش کردن دستگاه
- سوییچهای سیگنال
کاربرد دستگاه لایت کیور در مطبهای دندانپزشکی
- سفت کردن مواد ترمیمی همرنگ دندان (کامپوزیتها)
- محکم کردن و چسباندن ابزارهای ارتودنسی مانند براکتها
- سفید کردن دندان
- حفاظت از لثه
تفاوت لایت کیور با آمالگاماتور
اگر بخواهیم دو دستگاه لایت کیور و آمالگاماتور را با یکدیگر مقایسه کنیم ابتدا باید بدانیم که تفاوت اصلی آنها در مواد ترمیمی استفاده شده است. به عبارت سادهتر میتوان گفت آمالگاماتور برای کار با آمالگام دندانی است و لایت کیور مناسب استفاده در ترمیمهای کامپوزیتی میباشد. امروزه کامپوزیتها و جلوه طبیعی که به دندان میدهند، باعث میشود عده زیادی از دندانپزشکان و مراجعین برای ترمیم پوسیدگیها، کامپوزیت را ترجیح دهند. همین امر سبب شده است که استفاده از آمالگام و آمالگاماتورها به مرور زمان کمتر شود. علاوه بر جلوه ظاهری کامپوزیتها، فرمگیری و عدم نیاز به تراشیده شدن زیاد باعث پیروزی این مواد در میدان رقابتی با آمالگامهای دندانی شده است.
جمعبندی نهایی
- ماده استفاده شده برای کار با دستگاهها با یکدیگر متفاوت است.
- آمالگام مادهای سفت و دارای رنگ تیره است که برای ترمیم دندان مورد استفاده قرار میگیرد.
- کامپوزیت مادهای خمیری شکل و به رنگ دندان است که توسط لایت کیور سفت شده و حفرههای دندان را پر میکند.
- آمالگام نیاز به تراش بیشتری دارد تا از دندان جدا نشود.
- عمق نفوذ لایت کیور بسیار کم و حدود 2 میلیمتر است، به همین دلیل دندانپزشک موظف است کامپوزیت را به صورت لایه به لایه اضافه کرده و توسط لایت کیور هر لایه را سفت کند.
مواردی که هنگام خرید لایت کیور دندانپزشکی باید مدنظر قرار دهیم
- قیمت
- توان خروجی
- طول موج خروجی
- طراحی و ارگونومی
- اندازه و زاویه سری (Tip)
- طول عمر باتری
- خدمات و پشتیبانی
- انتخاب برند و فروشگاه معتبر
در این مقاله همانطور که مشاهده کردید به بررسی لایت کیور دندانپزشکی و نحوه استفاده از آن پرداختیم. مانند تمام تجهیزات دندانپزشکی، لایت کیورها نیز دارای انواع گوناگونی هستند که طبق نیاز و بودجه دندانپزشکان در اختیار آنها قرار میگیرند. تجهیزات دندانپزشکی لطیفی با سالها تجربه در زمینه فروش معتبرترین برندهای تجهیزات دندانپزشکی آماده ارائه مشاوره برای انتخاب بهترین برند برای شما میباشد. توصیه میکنیم قبل از خرید از مشاوره رایگان کارشناسان متخصص مجموعه ما کمک بگیرید.