عملیات دندانپزشکی

راه‌هایی برای پر کردن دندان با لیزر که تا به حال نمی‌دانستید!

  • منتشر شده در
  • 9 آذر 1400
نوشته: admin-latifi
blog-head-img

آیا می‌دانید که امروزه 80% از دندانپزشکان پر کردن دندان با لیزر را پیشنهاد می‌دهند؟ دلیل این پیشنهاد چیست؟

ظهور تکنولوژی لیزر در مطب پزشکان و دندانپزشکان باعث تغییر بسیاری از متدهای درمانی شده است. به نوعی می‌توان گفت روش‌های سنتی منسوخ شده و درمان با لیزر در بسیاری از شاخه‌های پزشکی و دندانپزشکی رواج پیدا کرده است. با وجود اینکه دندانپزشکان معتقدند قدمت استفاده از تجهیزات لیزری در دندانپزشکی بسیار بیشتر از پزشکی است؛ اما می‌توان گفت در سال‌های اخیر دندانپزشکان بیشترین استفاده را از این تکنولوژی داشته‌اند.

رایج‌ترین دلیل مراجعه بیماران به مطب‌های دندانپزشکی پوسیدگی دندان و نیاز به ترمیم آن است. پوسیدگی دندان معمولا با پوسیده شدن بخشی از دندان اتفاق می‌افتد که دندانپزشک با برداشتن  آن اقدام به ترمیم مجدد دندان‌ها می‌کند. حساس‌ترین قسمت این عملیات نیز برداشتن پوسیدگی از روی عاج، به گونه‌ای است که به قسمت سالم دندان آسیبی وارد نشود. از ابتدای رواج علم دندانپزشکی همواره تجهیزاتی برای انجام هرچه دقیق‌تر و کم خطاتر این عملیات ایجاد شده است. با وجود تنوع تجهیزات باز هم این کار را تنها عده‌ محدودی از دندانپزشکان به نحو احسن انجام می‌دادند. امروزه با پیشرفت صنعت تجهیزات و اضافه شدن تجهیزات لیزری به مطب‌ها و کلینیک‌های دندانپزشکی، کار دندانپزشکان بسیار راحت‌تر شده است.

دندانپزشکی نوین و استفاده از لیزر

می‌دانید که لیزر در واقع انرژی متمرکز شده نوری است که به صورت پرتو منتشر شده و محل موردنظر دندانپزشک را تبخیر می‌کند. لیزرهایی که در طب دندانپزشکی مورد استفاده قرار می‌گیرند در دو نوع مناسب برای بافت نرم و سخت ساخته شده‌اند که دندانپزشک با توجه به شرایط و متد درمانی از آن‌ها استفاده می‌کند.

عوارض لیزر دندان
مزایای پر کردن دندان با لیزر- لطیفی

در پر کردن دندان با لیزر، ابتدا بافت آسیب دیده به وسیله لیزر تبخیر شده و یا به اصطلاح عمومی برش داده می‌شود. پس از این که قسمت پوسیده دندان از عاج سالم جدا شد نوبت به پر کردن حفره ایجاد شده در دندان می‌رسد. دندانپزشک با توجه به صلاحدید خود ماده پرکننده را انتخاب کرده و سپس در صورت نیاز، از لیزر برای سخت کردن مواد استفاده می‌کند.

در گذشته برداشتن بافت آسیب‌دیده دندان تنها با دریل‌های دندانپزشکی میسر می‌شد؛ ولی امروزه این وظیفه برعهده لیزرهایی با طول موج ثابت در دندانپزشکی است.

با استفاده از لیزر قسمت پوسیده دندان را به طور دقیق تشخیص دهید!

تا اینجا با اهمیت لیزر و نقش حیاتی آن در عملیات پر کردن دندان با لیزر آشنا شدیم و دانستیم که از این تکنولوژی معمولا در برش دقیق بافت‌های نرم و سخت دندان استفاده می‌شود. البته وظیفه لیزر در کلینیک‌های دندانپزشکی تنها برش بافت‌ها نیست. با استفاده از لیزر می‌توان در مراحل ابتدایی درمان، پوسیدگی را تشخیص داده و از گسترش آن جلوگیری کرد. جلوگیری از گسترش پوسیدگی هم باعث سالم ماندن عاج شده و هم از درمان‌های سخت و پرهزینه جلوگیری می‌کند.

به نظر می‌رسد جالب‌ترین بخش تکنولوژی لیزر در دندانپزشکی نحوه کار آن است. سوال همه ما این است که اشعه نور چگونه می‌تواند بافت سختی مانند دندان را برش دهد یا اینکه لیزر با انجام چه عملیاتی قادر به برداشتن قسمت پوسیده دندان است؟! لیزر در واقع مولکول‌های موجود در آب را داخل دهان به جنبش درآورده و به کمک همین جنبش و ارتعاش مولکول‌های آب، بخش پوسیده و ضعیف را از عاج سالم جدا می‌کند. همین عملیات یکی از مزایای لیزر برای دندانپزشکان کاربلد و همچنین بیماران است. در بسیاری از موارد دندانپزشکان بدون اینکه عمدی در کار باشد، با به کارگیری مته‌های تیز به بافت سالم دندان آسیب می‌رساندند. امروزه لیزر به خوبی درصد این خطا را کاهش داده و به صفر رسانده است.

تراشیدن دندان با استفاده از لیزر

دانستیم که امروزه جایگزین جذاب مته‌ها و دریل‌ها دندانپزشکی ابزارها و تجهیزات لیزری هستند. لیزر بدون تماس فیزیکی با دندان، ایجاد لرزش و همچنین بدون اعمال سوراخ، قادر است تمامی جرم‌ها، پلاک‌ها و پوسیدگی‌ها را از دندان سالم بیمار جدا کرده و از بین ببرد. هنگام استفاده از لیزر درد و ناراحتی برای بیمار ایجاد نمی‌شود و حفره کاملا دقیقی روی دندان به وجود می‌آید.

آیا تراشیدن دندان با لیزر آسیبی به بیمار می‌رساند؟

عده زیادی از دندانپزشکان و بیمارانی که برای اولین بار استفاده از لیزر را تجربه می‌کنند، همواره دغدغه اطلاع از مضرات این تکنولوژی برای بافت دندان و آسیب‌های احتمالی آن در بدن افراد را دارند. اگر شما نیز از این که هنگام برش بافت پوسیده با لیزر، به قسمت سالم دندان‌تان آسیب برسد می‌ترسید؛ بهتر است چند سطر بعدی را که درباره نحوه کار لیزر روی دندان است را مطالعه کنید.

تاثیر استفاده از لیزر وابستگی کاملی به میزان آب موجود در بافت مینا و عاج دندان دارد. می‌دانید که بافت‌های آسیب دیده در مقایسه با بافت سالم آب زیادتری در خود جای داده‌اند. گفته می‌شود میزان آب موجود در بافت‌های سالم عاج، 8 درصد و آب موجود در بافت آسیب دیده 25 درصد است؛ به همین دلیل قسمت‌های پوسیده نسبت به قسمت سالم دندان سریع‌تر از بین می‌روند. از این موضوع می‌توان نتیجه گرفت که احتمال آسیب رساندن لیزر به مینای دندان، به دلیل درصد پایین آب موجود در مینای سالم، بسیار کم است.

گفته می‌شود لیزرهای دندانپزشکی سطح پوسیده دندان را تا ضخامت نیم میلی‌متری تبخیر می‌کنند؛ این در حالی است که هنگام تراشیدن دندان با روش‌های سنتی، قسمت عظیمی از دندان به صورت سه بعدی تراشیده می‌شود. از طرف دیگر، شعاع لیزر بسیار کوچکتر و متمرکزتر از دریل‌های دندانپزشکی است؛ به همین دلیل احتمال آسیب رسیدن به عاج سالم دندان بسیار کمتر از روش‌های دستی و سنتی می‌باشد.

چرا پر کردن دندان با لیزر بهتر است؟

تا اینجا با احتمال خطای دندانپزشکان هنگام برش بخش پوسیده دندان آشنا شده و نتیجه گرفتیم که استفاده از لیزر در این عملیات بسیار بهتر از دریل‌های دندانپزشکی است. از طرف دیگر روش‌های سنتی پر کردن دندان با خونریزی و درد زیادی همراه است که باعث اذیت شدن بیمار و ایجاد استرس در وی می‌شود. امروزه تمامی مشکلات و عوارضی که پر کردن دندان به روش‌های سنتی داشته با استفاده از تکنولوژی لیزر از بین رفته است. مزایای پر کردن دندان با لیزر را می‌توان در چند مورد به صورت خلاصه بیان کرد.

  • لیزر بدون اینکه به بافت سالم دندان آسیبی برساند تنها پوسیدگی‌های روی عاج را از بین می‌برد. این دستگاه برخلاف دریل‌های قدیمی و سنتی، تنها روی نقاط تیره و نرم که پوسیده‌اند متمرکز می‌شود.
  • حفره‌های ایجاد شده با لیزر، برخلاف روش‌های سنتی و دریل‌ها، کاملا ضدعفونی بوده و احتمال ایجاد پوسیدگی مجدد را به حداقل می‌رساند.
  • در بسیاری از موارد دندانپزشک بدون نیاز به عصب‌کشی، تنها به پر کردن دندان با لیزر اکتفا می‌کند. این مورد یکی از جذاب‌ترین مزایای لیزر است که نیاز به عصب‌کشی را به حداقل می‌رساند.
  • دندان سالمی که باقی‌مانده، بعد از تراش با لیزر بسیار مقاوم‌تر از روش‌های سنتی و معمولی درمان است.
  • تکنولوژی لیزر می‌تواند برای شناسایی نقاط پوسیده دندان مورد استفاده قرار گیرد که در این حالت احتمال استفاده از اشعه X در رادیوگرافی به صفر می‌رسد. این ویژگی بهترین مزیت لیزر برای خانم‌های بارداری است که رادیوگرافی برایشان ممنوعیت دارد.

سخن پایانی

می‌دانید که علم دندانپزشکی روز به روز در حال پیشرفت و ایجاد امکانات جدید و کاربردی برای درمان است. لیزر در دندانپزشکی یکی از تکنولوژی‌های به روز و جذابی است که در سال‌های اخیر رواج پیدا کرده است. در این مقاله به بررسی نحوه پر کردن دندان با لیزر و مزایای این روش نسبت به روش‌های سنتی پرداخته‌ایم.

حالا به نظر شما ترمیم دندان با روش‌های سنتی بهتر است با لیزر؟

برچسب:

اخبار مرتبط